Hruškový kvas : Dobře rozemleté ovoce po vrstvách posypávané kvasinkami (hlubokokvasné vinné) a doplněné živnou solí v počtu 3 5g sáčky na 50 l soudek (bílý PE ) jsem doplnil ještě asi 3 až 5 l teplé vody, ve které jsem rozmíchal 1/2 kg glukopuru a 1 kg medu společně s dvěma 5g sáčky kvasinek (stejné) a 2 sáčky živné soli, touto zálivkou jsem doplnil každý soudek na 95% objemu (ne víc, přeteče!) .
Celkem jsme takto připravili 7 soudků= 350 l kvasu . Doba kvašení 7 týdnů za teplot stálých 12 až 15 stupňů Celsia . Víčka na soudcích jsem měl zavřená s nepatrným povolením zpátky, aby mohl plyn utíkat. Atmosféra uvnitř je CO2 (je těžší než vzduch). Dovnitř jsem se za celou dobu kvašení podíval 3x , po šestém týdni jsem musel ochutnat, směs byla neutrální (ani sladká, ani kyselá). Po 7 týdnu se rozdrcené zbytky ovoce začaly ponořovat (vůně kvasu trochu nakyslá) a už se jelo : PÁLIT ! Hrušky jsou prý náhlé na zoctovatění, tak jsem neotálel.
Pálenice vysoké kvality (Destila Brno, kotel v mědi, chladiče a vedení v nerezu, obsluha vysoce profesionální) za mé přímé účasti přes tři destilační stupně vyrobila z této várky přes 18 litrů čistého (100% přepočteného alkoholu) , což je podle znalců na hrušky velmmi dobrý výkon ( přes 5% alkoholu v kvasu ) . Úkapy (metylalkohol) nejméně 5 litrů rovnou do odpadu, dokapy rovněž oddělené a vyhozené.
Produkt zarím odpočívá, musí se "vydýchat", jinak bych to kvalifikoval, že pít se to dá, když to teče, ale chuť zatím syrová a tvrdá. Odležet 1/2 roku pomůže, znám z dřívějška. Parafrázovat slovy jednoho politického blafala: Co kvas? U mně dobrý, co vy ? Nemám žádné velké zařízení , ale odhadnutá cukernatost roztoku by měla být 21 % , důležitá je teplota pro kvašení a hlavně kultura kvasinek . I živná sůl !
Sezona pálení teprve začíná, švestky atd. Přeji všem dobrý počinek, už nevypiju ani deci pančovaných Kalouskových lihovin.( Pije se normálně denaturák,přecezený a vysrážený Savem nebo čistidlem na bazény, protože ten kokot - jak se tituluje on sám- nezajišťuje kontrolu, za kterou odpovídá).
Příjemnější věci: Ovocná pálenka, kterou si připravím, poslouží nadlouho v kombinaci s čajem a lžičkou medu při všech typech nachlazení a chřipek. A ještě lépe, když se sejdeme se známými či příbuznými, je co koštovat- bez strachu z otravy metanolem a je o čem povídat. Taky jsem se s vámi podělil o zkušenosti přípravy, chybí jen to ochutnat !
Pole označena slovem %s musí být před odesláním formuláře vyplněny.