1

Téma: Šípkovice

Zdravím všechny příznivce pálenky z čehokoliv. Letos se chystám na pálení z šípků. Potřeboval bych nějaké rady, jak udělat šípkovici co nejlepší, když už je s tím taková práce! Děkuji za odpovědi.

2

Re: Šípkovice

Zdravím. Jsem taky takový experimentátor - teď třeba pálím borůvky (asi 10 kg - měli jsme to v mrazáku a už to jen překáželo). Co se týká šípku, tak jsem ho taky zkoušel, ale nic moc. On není zase tolik aromatický, aby se to v nějaké větší míře přeneslo destilací do pálenky. Výsledný produkt má takovou velmi jemnou, trochu mýdlovou chuť... Chtěl jsem to zkusit potom upravit např. drobným přislazením nebo louhováním dalších šípků v destilátu, ale k tomu jsem se nedostal kvůli zásahu vyšší moci (přišla mi návštěva, která vypila i vodu z topení, tak těch pár deci šípkové vzalo za své taky). Ale držím palce, zkuste to, třeba přijdete na to, jak to udělat lépe, jako experiment to není špatné. :-) Pak napište. Petr

3

Re: Šípkovice

Zdravím Vás,
pálenka z borůvek?To může být vítečné!Ohledně té šípkovice...tak jsem ji nakonec vypálil podle sebe, protože rad na internetu nějak není a moc lidí se se šípkovicí nesetkalo.Můj postup: natrhané šípky, očištěné od stopek jsem nechal nějakou dobu sušit, aby změkly a pak jen trošku pomačkal, abych narušil plod, ale ne semínka!A pak už jen hodil do bečky a pak přidal vinné kvasinky a cukerný roztok.Po vykvašení jsem jen šípky scedil a nechal vypálit. Ohledně té aromatičnosti...šípkovice, kterou jsem vypálil je aromatická dost...nevoní jako každá klasická slivovice a chuť je taky hodně zvláštní yikes)

4

Re: Šípkovice

Super, tak to gratuluji, pokud se Vám

5

Re: Šípkovice

Pokud chcete pálit šípkovici, je potřeba plody nechat přejí mrazem a poté otrhat z keře. Plody změknou a dostanou výraznější aroma. Taktéž budou mít plody i vyšší cukernatost. Zda jsou již připraveny k trhání poznáte tak, že plod utrhnete, lehce jej zmáčknete a z dírky po stopce se vám začne tlačit červená kaše, která skvěle chutná už sama o sobě. Je to taková marmeláda. Kdyžtak napište. Inspirace pro vás: Černý jeřád, Červený jeřáb nebo kombinace. U červeného pozor na jedlý a nejedlý. Pozná se dle vroubkování na listech. Jedlý je vroubkovaný do půl lístků, nejedlý celý.